Luizenwerkgroep

Hoofdluis!

Vrijwel iedere school wordt wel eens geconfronteerd met hoofdluis. Hoofdluizen zijn op zich betrekkelijk onschadelijke beestjes. Ze kunnen echter wel jeuk veroorzaken waardoor kinderen gaan krabben en wondjes krijgen die kunnen gaan infecteren. Om verspreiding te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk maatregelen te treffen.

 

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en kinderen elkaar blijven besmetten.

Wat kun je zelf doen tegen hoofdluis?

Luis in je haar? Kammen maar! Als je kind hoofdluis heeft, is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van je kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook jezelf en anderen te controleren.

Vroeger werd aangeraden alles op 60 graden te wassen wat je kind in de voorafgaande 48 uur had gebruikt, bijvoorbeeld beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, knuffelberen, enzovoort. Dit blijkt niet nodig te zijn. Dagelijks kammen met een netenkam gedurende twee weken is voldoende.

Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen

  • Controleer regelmatig het haar van je kind en van jezelf

  • Breng de kinderopvang, de peuterspeelzaal, clubs en andere ouders op de hoogte

  • Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien. Leen ook geen kammen, borstels of mutsen uit.

     

    https://youtu.be/HNkgAIxy1zo Hier is een informatiefilmpje over de behandelmethode omtrent luizen

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdluis : ook hier kunt u informatie vinden over deze vervelende kriebelbeestjes

 

Documenten